Jídelní lístek

Vaříme v novém  !!!!
OD 8.9. OTEVÍRÁME
NOVĚ ZREKONSTRUOVANOU ŠKOLNÍ KUCHYNI . 









ALERGENY V POTRAVINÁCH !!!

Od 13.12.2014 přichází v platnost nařízení Evropské unie 1169/2011/EU,čl.44,odst.1a) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Od tohoto dne se datuje zásadní změna v uvádění alergenů u zhotoveného jídla ve školní jídelně v jídelním lístku.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému,která může vyústit až k anafylaktickému šoku.Tomu se nařízení o vyznačení alergenů v jídelním lístku snaží zabránit.Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota.U každého jedince je tato prahová hodnota jiná,takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Alergii mohou způsobit všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU. Tento seznam bude v případě potřeby doplňován dle nejnovějších vědeckých poznatků.

            SEZNAM ALERGENŮ:

  • OBILOVINY OBSAHUJICÍ LEPEK
  • KORÝŠI
  • VEJCE
  • RYBY
  • PODZEMNICE OLEJNÁ /ARAŠÍDY/
  • SÓJOVÉ BOBY /SÓJA/
  • MLÉKO
  • SKOŘÁPKOVÉ PLODY
  • CELER
  • HOŘČICE
  • SEZAMOVÁ SEMENA /SEZAM/
  • OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY /E 220 – E 228/
  • VLČÍ BOB /LUPINA - LUŠTĚNINA/
  • MĚKKÝŠI

Tyto údaje budete již během podzimu nacházet v jídelním lístku vedle názvu jídla.

Toto značení není povinné,pokud název,pod kterým je potravina podávána,jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku,např.celerová polévka.Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci značení.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou,ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník/resp.zák.zást./ohlídat sám!!!Školní stravování zajišťuje stravování dětí,žáků a studentů podle jednotlivých kategorií a výživových požadavků.Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen nebo vegetariánskou stravu.

 

Alergeny

přehledpřehled

NÁSTĚNKA

YOUTUBE KANÁL

Videa ze školních akcí a krátké filmy vytvořené v rámci výuky  i zájmových kroužků můžete nově sledovat na školním kanálů na Youtube.

MÁME FACEBOOK

Dění ve škole sledujte i na Facebooku.

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVY

V zájmu zvýšení bezpečnosti žáků ve školní budově je nutno návštěvu předem ohlásit (mailem, telefonicky).
Návštěvy, prosím, hlaste tomu, s kým se potřebujete setkat.
Neohlášené návštěvy nebudou vpuštěny do budovy.
Děkujeme za pochopení.

ELEKTRONICKÁ ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA

Vážení rodiče, nabízíme Vám manuál pro snadnou orientaci v novém prostředí elektronické žákovské knížky, kterou zavádíme od 4. do 9. tříd.
Jméno:
Heslo:

Created by © 2014 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek pro školy